Museoliikenne


Haapamäen Museoveturiyhdistys  ry on toiminut itsenäisenä museoliikennöitsijänä vuodesta 2005 alkaen. Vuosien varrella olemme liikennöineet satoja museojunia ympäri Suomen ja kilometrejäkin on kertynyt jo kymmeniä tuhansia.

Järjestämme sekä yhdistyksen omia museojunia että tilausliikennettä erilaisiin yleisötapahtumiin ja juhlatilaisuuksiin liittyen. Yhdistyksen omien museojunien tarkoituksena on tuottaa matkustuselämyksiä koko perheelle ja tuoda esille elävää museotoimintaa.

Myös tapahtumissa ja juhlatilaisuuksissa osallistumisemme painottuu rautateihin liittyviin teemoihin ja koko perheen tapahtumiin, mutta museojunan voi tilata myös kokonaan omaan käyttöön.

Lisätietoja tulevista tulevista yleisöajoista löydät tämän linkin takaa.

Jos olet kiinnostunut tilaamaan museojunan tapahtumaan tai vaikka yrityksesi käyttöön, niin katso lisätietoja tästä. Kerromme mielellämme lisää eri vaihtoehdoista!

Haapamäen Museoveturiyhdistyksen kalustoon kuuluu höyryvetureita, dieselvetureita ja moottorivaunuja sekä kymmeniä matkustaja- ja tavaravaunuja.
Voimme kuljettaa:
– höyryveturin vetämässä junassa noin 400 matkustajaa
– Lättähattu-moottorivaunuilla 150 matkustajaa
– dieselveturin vetämässä junassa noin 600 matkustajaa

Yhdistyksellä on Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin myöntämä turvallisuustodistus ja Liikenneviraston kanssa tehty rataverkon käyttösopimus. Trafin myöntämän turvallisuustodistuksen ehtona on kattava turvallisuusjohtamisjärjestelmä, joka ulottuu läpi yhdistyksen organisaation ja toiminnan. Korostamme turvallisuuden merkitystä kaikessa toiminnassamme kaluston korjauksesta ja kunnossapidosta liikennöintiin.

Museojunaliikenteessä käytettävä kalusto on aikakautensa asussa, mutta yhdistyksen kunnossapitojärjestelmän mukaisesti huollettua ja kunnostettua. Huolto- ja korjaustöitä tekevällä henkilökunnalla on tarvittavat kelpoisuudet ja tekninen tuntemus. Näin varmistetaan kaluston turvallisuus.

Liikennöinti tapahtuu yhdistyksen ammattitaitoisen talkoohenkilöstön voimin. Kuljettajan ja konduktöörin tehtävissä toimivat henkilöt ovat alan ammattilaisia. Muita tehtäviä (kuten veturinlämmittäjä, lipunmyyjä tai kaluston huoltohenkilökunta) hoitaa pääosin yhdistyksen kouluttama talkoohenkilökunta.

Liikenne Museovarikolla

Yhdistys liikennöi myös omistuksessaan olevalla Museovarikon raiteistolla. Tällä raiteistolla liikennöintiin riittää ns. yksityisraiteen liikenneturvallisuuskoulutus ja liikenneturvallisuustehtäviin riittävä terveydentila.

Noin kymmenellä yhdistyksen jäsenellä on kelpoisuus yksityisraiteen liikenneturvallisuustehtäviin. Tämän kelpoisuuden omaavat henkilöt voivat toimia kuljettajina tai vaihtotyönjohtajina Museovarikon raiteistolla. Koulutukseen on mahdollista päästä, jos terveydentilavaatimukset täyttyvät, käy aktiivisesti yhdistyksen talkoissa ja on sopiva liikenneturvallisuustehtäviin.