Museovarikko

Museovarikko, yhdistyksen toiminnan sydän, sijaitsee Haapamäen rautatieaseman välittömässä läheisyydessä. Museovarikkoon kuuluvat 16-pilttuinen veturitalli, museokaluston säilytysraiteet, kaksoisvahtitupa-tyyppinen asuinrakennus ja saunarakennus. Veturitallissa säilytetään yhdistyksen museovetureita ja kunnostetaan veturi- ja vaunukalustoa.

Museovarikko toimii kotina suurelle määrälle vanhaa liikkuvaa rautatiekalustoa.

Useassa osassa 1880-luvun ja 1960-luvun välillä rakennettu veturitalli on kulttuuri- ja rakennushistoriallisesti arvokas kohde. Vanhin osa laajennuksineen on rakennettu höyryveturikäyttöön, uudempi lähinnä moottorivaunuille. Veturitalliin kuuluu myös pitkä ns. vaunupaja, jonka raide on läpiajettava.

Museokaluston säilytysraiteet sijaitsevat veturitallin edessä ja sivulla. Niillä säilytetään matkustaja- ja tavaravaunukalustoa ja muuta kunnostusta odottavaa kalustoa. Raiteiston pituus on useita satoja metrejä.

Haapamäen Museoveturiyhdistys ry järjestää museovarikolla kesäviikonloppuisin opastettuja kierroksia.

1880-luvun alussa rakennettu kaksoisvahtitupa on Haapamäen alkuperäisiä rautatierakennuksia.